Al Club de Lectura

Jo, els Clubs de Lectura els conec des de fora. Mai no n’he estat membre, però pel que sé penso que estan fent una gran feina, des de les biblioteques, desmitificant el món de la literatura i ajudant a lectors i lectores de tota mena a acostar-se als llibres. Els qui hi estem més avesats a moure’ns entre llibres oblidem, sovint, que aquest és un món del qual a vegades se’n té una imatge elitista i que hi ha persones que no s’hi acosten perquè tenen la sensació que no estaran prou a l’alçada d’allò que els llibres diuen.

Tot i que no ha de ser d’aquesta manera, més d’una vegada sí que es veuen personatges als quals els hi agrada cultivar aquesta imatge estirada d’intel·lectual que camina per sobre del bé i del mal. I això, mal, és el que aquesta actitud fa a l’hora d’acostar nous lectors als llibres. Hauríem de ser, tots plegats, més humils i treballar per convèncer a tothom que cadascú té la seva lectura –no importa quina- i que posar un peu dins d’un llibre pot ser una experiència, si no sempre fascinant, com a mínim sorprenent.

Qui sí sembla haver-ho entès així són les bibliotecàries i els bibliotecaris, que s’han arremangat i han posat en marxa per tot arreu clubs de lectura per aplegar-hi les persones que volen gaudir sense complexos de la lectura i compartir l’experiència amb altres lectors i, quan pot ser, amb l’autor o autora del llibre llegit.

Doncs bé, jo estic molt il·lusionat perquè els membres d’un d’aquests clubs de lectura van decidir fa unes setmanes llegir el meu segon llibre de poemes, De secreta vida, i divendres torno a la Biblioteca de Sant Sadurní perquè m’han convidat a parlar-ne. Ja ho vaig fer en una altra ocasió a la Biblioteca de Martorell amb Els contorns del xiprer i és una de les experiències més interessants que n’he tret d’això d’escriure i publicar el que escrius. Sotmetre’t a les interpretacions i les preguntes d’una colla de lectors i lectores que han volgut conèixer el que fas és, si més no, molt higiènic, perquè t’obliga a mirar la teva obra amb uns ulls que no són els teus i no tenen, per tant, els vicis de lector que tu tens. Però és que a més, també és molt nutritiu, perquè de cada mirada que passa per damunt de les teves paraules n’aprens coses que tot sol no havies vist.

Aquest divendres, per tant, seré al Club de Lectura de Sant Sadurní a dos quarts de vuit del vespre a punt per entomar crítiques, valoracions, matisos i tot el que calgui, i també per respondre a totes les preguntes que convingui. I no només estic segur que m’ho passaré molt bé, sinó que també estic convençut que entre tots ens adonarem que la poesia no és dalt de cap altar i que amb només un petit esforç la podem abastar. Estic, de debò, molt content de poder-ho fer.

0 comentaris
 1. Clara Esquena i Freixas
  Clara Esquena i Freixas says:

  Hola, Ricard, m’ha agradat molt aquest missatge, estic completament d’acord amb el fet que les Biblioteques fan una grandíssima tasca cultural i social. Aquest cap de setmana tafanejava per una llibreria de València i vaig veure un recull de poemes teu. Quina gràcia! a vegades, la vida, de manera inesperada, ens connecta amb la blocosfera…salutacions i felicitats per tot el que fas.

  Respon
 2. F. Xavier Simarro
  F. Xavier Simarro says:

  Totalment d’acord en la importància de rebre el punt de vista dels lectors. En ocasions m’he sorprès gratament a l’escoltar les interpretacions que d’algun dels meus poemes han fet els lectors. És com si el poema prengués una nova vida un cop escrit i posat a l’abast de la gent.

  Respon
 3. Anonymous
  Anonymous says:

  Vam estar molt contentes (i contents) de la teva visita, la veritat és que tothom va disfrutar molt, jo la primera. Moltes gràcies!Núria

  Respon
 4. Ricard Garcia
  Ricard Garcia says:

  Demano disculpes a tothom (Jesús, Clara, F.Xavier i Núria) per haver trigat tant a respondre els vostres comentaris, però els qui sou del meu gremi ja ho sabeu que els finals de trimestre són a vegades trepidants. I sí, passar pels clubs de lectura és una experiència inoblidable i entranyable a l’hora que et permet aprendre molt dels lectors. I no només dels més versats, sinó sobretot dels més innocents. Jo, si em deixen, ho repetiré tant com pugui perquè m’ho passo molt bé i el divendres passat no va ser pas una excepció, vaig estar molt còmode a la biblioteca de Sant Sadurní.

  Respon

Escriu un comentari

Vols participar en la discussió?
Anima’t a participar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *