Algú em fa una oferta?

He rebut, com altres autors de blocs a la xarxa, un correu d’una coneguda editorial que m’oferia enviar-me, abans no fos a les llibreries un exemplar d’una nova novel·la que eren a punt de treure. El tracte que em proposaven venia a ser aquest: ells m’enviaven un exemplar del llibre, jo en parlava i després me n’enviaven dos més perquè els regalés a qui jo volgués.

Tot plegat em fa pensar que sí, que les opinions del blocaires deuen tenir algun pes i poc o molt deuen influir perquè alguns lectors es decideixin a comprar o no un llibre. Si no fos d’aquesta manera no crec pas que cap grup editorial es preocupés de procurar la difusió dels seus productes d’aquesta forma. Però, és clar, aquesta manera de fer lliga ben poc amb l’esperit de la majoria d’autors de blocs. Pel que jo he experimentat i pel que m’han dit altres blocaires, una de les coses més interessants dels blocs és l’absoluta llibertat que permeten, ja que ningú no et dicta que has de dir i que has de callar ni com ho has de fer, sinó que els lectors et llegeixen o no, i llestos.

No sé si els responsables comercials i de publicitat de les editorials això ho han entès, però el què sí és segur que han entès és que aconseguir que en una colla de blocs es parli dels seus productes és molt més barat que els sistemes tradicionals de promoció. Tothom té dret a mirar de millorar els seus guanys i sembla que a algú se li ha acudit fer servir això dels blocs per millorar les vendes, però voler-hi guanyar més aprofitant-se de la feina gratuïta d’algú altre fa lleig, molt lleig.

D’altra banda també he de dir que si a mi hi ha alguna cosa que em molesta és que em prenguin per babau, perquè al capdavall les hores que hauria d’invertir en llegir un llibre que probablement no m’interessi ni gens ni mica, i després redactar un apunt que no em faci quedar com un estúpid no es paguen pas amb el que val un exemplar del llibre en qüestió. Altra cosa seria que de manera clara i oberta m’oferissin feina, i ja en parlaríem si m’hi avindria a fer de lector i redactor de ressenyes, ja en parlaríem del preu de la meva feina. Però em fa l’efecte que ni això passarà pas, ni era de bon tros el que em proposaven.

Per tant, seguiré parlant sense cap mena de condicionant d’allò que de debò m’interessi i, com sempre fins ara, quan surti alguna referència a algun llibre en aquest bloc serà perquè m’ho he passat bé llegint-lo. Ah, i si algú em fa una oferta substanciosa i difícil de rebutjar, també us ho explicaré, però em sembla que…

PS: Llegiu, si no ho heu fet ja, Desfent el nus del mocador del Ramon Erra. Feia temps que ho volia dir i ara m’hi ha fet pensar el David que en parla al seu bloc. Desconeixia del tot la narrativa d’aquest autor i després que me’l recomanés la Núria hi vaig quedar enganxat. Llegint-lo he passat algunes de les millors estones d’aquest estiu. Per cert, aquesta recomanació és de franc.

0 comentaris
 1. Ricard Garcia
  Ricard Garcia says:

  Encara hi ha la percepció que els fruits de la creació cauen del cel, i d’una altra banda encara es considera que les arts i sobretot la literatura, la germana pobra, no serveixen per res; per tant no cal pagar. Però a més hi ha aquells que sí saben el que costa fer un text ben fet, i aquests el que tenen és -com tu molt bé dius- barra. Salutacions, Teresa!

  Respon
 2. Eulàlia Mesalles
  Eulàlia Mesalles says:

  Efectivament no ets l'únic que ha rebut aquest tipus de missatges. En Jaume Puig de NAu Argos ja ho va esmentar fa uns mesos i ho recorda a un l'article d'Allau Qui té por del bloc ferotge? que també recomano.Que no ens prenguin el més preuat que tenim: poder dir allò que ens sembli sense estar sotmesos a pressions de cap mena.

  Respon
 3. Anonymous
  Anonymous says:

  Bravo! Per aquesta declaració de principis. Per explicar-ho i per defensar la llibertat d'opinió. Fins i tot en el món dels blocaires és difícil ser autèntic i coherent. Gràcies per dir-ho tan bé i endavant amb la paraula!Rosa

  Respon
 4. Príncep de les milotxes
  Príncep de les milotxes says:

  Apreciat Ricard, sembla que hi ha gent amb molta cara… Però aprofitem el teu article per divagar en veu alta al territori de la llibertat, aquest…Els fruits de la creació cauen del cor, no del cel i per això mateix no tenen preu. I com la literatura no ha estat, ni serà apreciable en futurs propers -és per això que s'anomena germana pobra (es remunera als premis un 40% o 50% menys que la narrativa; alguns paios d'aquest saberuts creuen que ho confecciona un poemari en 37 hores)- quasi que convindria deixar de presentar-nos a Premis Literaris… Indirectament ens adonaríem dels vertaders editors i editorials que creuen en la paraula- dels creadors-, no en aquells que la tracten parant la mà com amistançats a veure de quina administració plouen els calés per editar el llibre.Pobres els poetes que creuen en el paper i no en la seua obra!Dispara alguna paraula poètica, amic…

  Respon
 5. Ricard Garcia
  Ricard Garcia says:

  Sí, NovesFlors, sembla que haguem perdut la vergonya.Eulàlia,ja he pogut llegir els apunts de Nau Argos i d'Allau; gràcies per les indicacions, són ben interessants. I jo també penso que aquest dels blocs és un espai de llibertat que ha posat en entredit altres medis més tradicionals. Rosa, jo no en diria tant com 'declaració de principis', però ja n'hi ha prou que ens prenguin per tontos perquè no en fem negoci de la paraula. O és que només els diners mesuren el viure? Oi que no?Príncep,m'interessen molt les teves divagacions en veu alta i algun dia en parlarem. Pel que dius penso que estaries d'acord amb un vers de 'Els contorns del xiprer' que diu "que el més inflamable dels combustibles és el diner." El pots llegir sencer a http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/48963A tots quatre gràcies pels vostres comentaris i una abraçada blocaire!

  Respon
 6. Mireia
  Mireia says:

  Ja ets el segon que ho denuncia per la blogsfera. Quina vergonya que passi això !!!A mi el que m'agrada dels blogs és la (suposadament) independència, és a dir, l'opinió SINCERA sense filtres.

  Respon

Escriu un comentari

Vols participar en la discussió?
Anima’t a participar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *