Dies de llibres

Tot i que tots els dies –i ja no recordo des de quan- ho són de llibres, aquests darrers ho han estat especialment. Si a finals d’abril es va presentar el meu segon llibre de poesia, De secreta vida, dissabte passat es va fer la presentació a Vallromanes del llibre col·lectiu La catosfera literària 08. Primera antologia de blogs en català, en el qual també hi he participat amb una de les entrades d’aquest blog.

D’una altra banda, ahir vaig rebre el darrer llibre de Josep Porcar, Els estius. L’havia llegit a la xarxa, però ara el rellegiré encara amb més atenció i amb el temps pausat que vol la bona poesia. Us recomano que no us el perdeu i que llegiu el que no fa gaire en deia Sam Abrams.

I encara una altra petita meravella que em va arribar fa un parell de setmanes a les mans: Un mes i altres poemes de Berta Piñán. El llibre, que ha estat editat a la col·lecció Poesia Edicions de la Guerra de l’Editorial Denes, és en versió bilingüe asturià-català. És un bon exercici –si com jo no coneixeu l’asturià- llegir-lo primer en versió catalana per passar després a l’asturià i gaudir així amb molta facilitat de la llengua materna de l’autora. En Jaume Subirana, que és qui l’ha traduït al català, deia fa uns dies al seu blog, Flux, que si no el tingués tan a prop us el recomanaria sense prejudicis. Doncs jo, que ni el tinc tan a prop ni hi ha cap raó per tenir-ne de prejudicis, us el recomano convençut que la poesia que conté és poesia majúscula, d’una densitat i una senzillesa, alhora, que m’emocionen. Us en deixo una petita mostra:

Qué extraña, absurda materia la poesía:
desvela con esmeru les tenebres del alma
y nun acierta a falar del color exactu
que’l mar deixa esta tarde nos teus güeyos.

[Berta Piñán: Un mes i altres poemes; Edit. Denes, Col. Edic. de la Guerra, 67. València, 2007]

0 comentaris

Escriu un comentari

Vols participar en la discussió?
Anima’t a participar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.