‘Els murs incerts’ de David Madueño

No és casualitat que després d’haver-ho fet fa unes setmanes, hagi tornat a llegir El murs incerts de David Madueño. I no ho és perquè la poesia que ens ofereix en aquest llibre és absolutament aclaridora per entendre la sensació de desemparament i de devastació que tenalla, en aquest començament del segle XXI, una bona part dels nostres veïns, amics o fills.

En aquest llibre, en David Madueño posa davant els ulls del lector alguns dels conflictes que planen sobre nosaltres tot amenaçant el futur, i ho fa sense subterfugis i amb valentia, de manera que no hi hagi cap mena de dubte. Tant és així, que titula les tres parts del seu llibre com a Els desnonaments, Places dures i Canvi climàtic.

A Els murs incerts, la poesia neix de la quotidianitat de la gent que s’esforça i passa penes per tirar endavant i que, tot i així, sent el pes de l’estafa: Al canvi, / només ens pertoca xavalla: / incerteses i pous d’aigua secs. En la primera part del llibre, la poesia de David Madueño dóna la paraula a les generacions que han estat enganyades per una falsa societat del benestar, per una societat que no permet, ara ja no, que els seus fills puguin optar a una vida millor. No és estrany, doncs, que el poeta parli de somnis hipotecats o que els seus versos expliquin perfectament la sensació de viure a la intempèrie: Cal que oblidem / la natura del cargol / i esdevinguem llimacs.

No hi ha, però, resignació en els versos de David Madueño. Tot i la constatació que Ja no ens queda res per vendre, tot i afirmar que Som rellogats / d’una casa on ningú no ens vol, el poeta crida a la rebel·lió i a ser guerrillers de la vida, i ho fa –i entenc que no és casual- en un poema que duu una citació de Vinyoli que diu: “Duc a la mà la pedra del poema”. És per això que no me n’estic de pensar que la poesia també és, per en David Madueño, una arma amb la qual lluitar contra el desencís d’un futur desèrtic.

Els murs incerts és ple de referències a l’engany que patim i a les incerteses de viure i és un llibre que ens força a obrir els ulls: O era abans, / que no t’hi veies, i ara has desvetllat / la mirada que t’encara amb la certesa? –diu el poeta. No hi ha dubte, per tant, que en David Madueño escriu des del compromís profund i que, per això, la seva poesia no només testimonia el nostre món, sinó que té un important component moral que convida a la reflexió.

Al meu entendre són lloables els elements formals d’aquest llibre, i en destacaria dues coses: d’una banda l’evolució dels versos d’en Madueño cap a la senzillesa i la claredat defugint qualsevol barroquisme; i d’una altra, la capacitat de crear imatges que sense necessitar cap aclariment se’ns claven a l’enteniment amb una força tremenda: Un rastre grogós i sòlid / s’acumula al marge dels dies, / com la tosca dentària. / Són restes de calci […].

Més enllà, però, dels aspectes formals, que tenen l’encert de donar fluïdesa i claredat al vers, vull insistir en els valors ètics de Els murs incerts i en la valentia del seu autor que baixa al carrer i de passada ens obliga a enfrontar-nos amb la realitat que ens circumda. Aquest és un llibre, la lectura del qual ens aporta veritat i aprenentatge, sobretot perquè l’autor no confon la queixa o la denúncia amb la lamentació.  I no només planta cara a la realitat: Però no existeix la màgia […] Tot depèn de mi / i de la meva constància; sinó que també se’ns descobreix d’on neix la força que empeny el poeta i que, tot i la desolació, encara són possibles la bellesa i la pau: Tot neix d’un miracle. […] / I així, mentre navego, / puc observar calmosament / els fragments de llum / que reverberen sobre la mar. / I els dies s’esmicolen / sense tantes urgències.

0 comentaris

Escriu un comentari

Vols participar en la discussió?
Anima’t a participar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *