La batalla de Chile

Ho veig a Vilaweb i de seguida busco la notícia a les webs dels diaris xilens, en van plens: Ha mort –maleït sigui- el dictador Augusto Pinochet.

De cop el pensament se m’omple de memòria. Recordo les cançons de Víctor Jara, Te recuerdo Amanda… Recordo el matí que vaig assistir amb companys de l’institut a la projecció de La batalla de Chile. Recordo també –i molt més nítides del que em pensava- les imatges que retraten les il·lusions despertades per la Unidad Popular enfrontant-se a les multinacionals nord-americanes del coure i el contrast brutal amb les del bombardeig del Palau de la Moneda de Santiago de Chile el dia 11 de setembre de 1973. I recordo les darreres paraules de l’assassinat president Salvador Allende: “…y les digo que tengan la certeza de que la semilla que entregamos a la conciencia de miles de chilenos, no podrá ser cegada definitivamente… Sigan ustedes sabiendo que, mucho más temprano que tarde, se abrirán las grandes alamedas por donde pasará el hombre libre para construir una sociedad mejor.”

Després de tot aquest temps –jo era encara molt jove- encara se’m neguen els ulls amb el documental de Patricio Guzmán. Però sembla que, durant aquest advent, reviure les emocions ha de servir també per no oblidar quins són els nostres camins ni quines són les cares del mal. Al final del seu Panfleto desde el planeta de los simios, Manuel Vázquez Montalbán hi deia que “No hay verdades únicas, ni luchas finales, pero aún es posible orientarnos mediante las verdades posibles contra las no verdades evidentes y luchar contra ellas. Se puede ver parte de la verdad y no reconocerla. Pero es imposible contemplar el mal y no reconocerlo. El Bien no existe, pero el Mal me parece o me temo que sí.” I només el pes de la memòria, a Xile o aquí, pot frenar la maldat dels qui no tenen escrúpols. No oblidem.

0 comentaris

Escriu un comentari

Vols participar en la discussió?
Anima’t a participar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *