canmila1

La vinya plora

Quan s’ha viscut la infància a pagès i en tens el record una mica rovellat, trobar-te de cop i volta amb tot un seguit d’objectes i fets mítics d’aquell tram de la teva vida et provoca emocions que emergeixen de racons ben fondos de la memòria. Encara que a vegades ens sembli que el passat és passat i res més, mentre diumenge recorria les sales del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, em refermava en la idea que estem fets de memòria i que depreciar el record del món on ens hem criat ens aboca a una certa misèria moral. Potser és per això que la renovació del Museu que ha fet la Fundació Carulla em sembla no només interessant, sinó molt important. Massa sovint oblidem el veritable valor de les coses empesos per una necessitat de consumir cada vegada més i més de pressa.
Els murs del Museu de la Vida Rural, abans d’entrar-hi, ja et fan adonar de la necessitat de no oblidar el valor d’elements de la nostra vida, tan volàtils però tan sòlids a l’hora, com els noms de les coses. En contrast amb un món en el qual cada vegada es parla amb un lèxic més empobrit i més trist, els murs del Museu contenen en forma de relleu o de baix relleu un munt de paraules del món agrícola que no hauríem d’oblidar. Mentre les llegia, recordava les veus dels pagesos de Sant Llorenç anomenant amb precisió no només les eines sinó també els processos de la natura. Ells sabien, perquè ho havien après dels avis i dels pares, que anomenar les plantes i els animals, els minerals, cada estri o cada moment de l’any és una forma de coneixement que els ajudava a obtenir de la natura tot el que els calia per viure.Al Museu també s’hi explica la mesura del temps, perquè sense necessitat d’explicitar-ho massa es descriuen les feines que cal fer en cada moment de l’any. I es veu la molta feina que cal fer a pagès, però també es veu que potser no s’hi viu tan atropelladament com a ciutat. La meteorologia marca els ritmes vitals de les persones, que viuen amb la llum del sol i segueixen els cicles vitals de les plantes i els animals. Ells saben millor que ningú, els pagesos i les pageses, que no es pot anar contra la natura i que el traçat de torrents i rieres el dibuixen les aigües i no pas la nostra supèrbia, potser per això tenen un caràcter més estoic i seré que no pas els urbanites.

M’ho vaig passar molt i molt bé recordant tantes i tantes coses que tenia mig oblidades, els noms de les eines i dels oficis, i també els sons de fa molts anys com el clic-cloc de les premses que els homes empenyien a força de braços per extreure el most del raïm, o el martelleig a l’enclusa del Domènec, el ferrer que hi havia al costat de casa. Però el que més em va agradar va ser la projecció audiovisual que, basada en els tres cultius bàsics del blat, la vinya i l’olivera, s’ofereix en la sala on també s’hi exposen els molins i premses que antigament s’empraven per obtenir la farina, el most i l’oli. En aquesta projecció s’hi pot veure un moment màgic que tothom hauria de conèixer per entendre que la terra és un ésser viu. És el moment en el qual els ceps senten -passats ja els freds hivernals- la força de la saba nova que empeny amb força els brots nous. Aquesta saba duu les sals de la terra pels vasos del cep fins a les gemmes que aviat es convertiran en nous sarments i fulles, i arriba també als talls de la poda amb tanta força que durant uns dies la planta regalima saba. Quan això passa, conjugant llenguatge i natura els pagesos diuen, amb una expressió sàvia i carregada de bellesa poètica, que la vinya plora.

Fóra una vergonya que oblidéssim els miracles que -com el que abans he descrit- es produeixen a la terra que ens alimenta, i ho fóra també que ignoréssim els noms de cada planta i de cada arbre, de cada ocell, de cada eina… Per això és tan lloable aquest refet Museu de la Vida Rural que us convido a visitar. Passejar per les seves sales no només ajuda a reconèixer la bona feina de la gent que han viscut i viuen encara a pagès, sinó que també permet -ara que vivim una vida cada cop més desnaturalitzada- entendre quina és la mesura de viure.

[Fotografia d’Albet i Noya]

0 comentaris
  1. Jordi Llavina
    Jordi Llavina says:

    Ricard, coincideixo plenament amb tu, amb tot el que dius: jo tinc, en aquest sentit, records parcials de la pagesia durant la meva infantesa. Sí que collia, durant els primers estius de l'adolescència; sí que vaig plegar avellanes, el setembre del 1981; sí que vaig collir préssecs, fa un futral d'anys… Però no me n'han quedat gravades tantes maneres de dir. Ara, però, el MVR em recorda que tots venim d'aquí, i que a mi, particularment, és aquest el món que més m'interessa. Et recomano encaridament el llibre del filòsof Josep M. Esquirol "El respirar dels dies". Una abraçada

    Respon
  2. Ricard Garcia
    Ricard Garcia says:

    Darrerament, ja ho saps, m'ha interessat força la Memòria. Pensar-hi m'ha ajudat a recuperar sons, olors, imatges i gustos que tenia oblidats. Gairebé tots em venen d'una infantesa viscuda entre vinyes i horts, al costat d'un ferrer entranyable i a l'aixopluc dels avis, que havien canviat els ermots de Lorca pels camps més pròspers del Penedès. I tot plegat em té fascinat, perquè el gust de les coses tenia una força i una sensualitat especials i les hores s'allargassaven miraculosament…I gràcies, Jordi, per la recomanació del llibre del Josep M. Esquirol. El buscaré i el llegiré.

    Respon

Escriu un comentari

Vols participar en la discussió?
Animat a participar!

Respon a Ricard Garcia Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>