Ser o no un país normal?

Poques vegades podem escoltar algú parlar amb autoritat i amb un discurs net i clar d’alló que coneix. Avui el Dr. Joan Solà ho ha fet al Parlament de Catalunya, ja que ha estat convidat a intervenir davant del ple del Parlament.
Entre altres consideracions que ha fet, el Dr. Solà ha demanat als diputats i diputades que es preguntin si volen o no que siguem un país normal. També ha parlat de la diferència d’ús del català a les aules i als patis de les escoles i de la degradació de les estructures lingüístiques als mitjans de comunicació quan s’ha referit a la salut de la llengua. I ha afegit que només si tingués la consideració social de llengua útil i necessària, el català milloraria la seva mala salut.
El discurs del Dr. Solà conté tota una lliçó de sociolingüística amb diagnòstic i pronòstic inclosos sobre la llengua catalana. Ara toca els polítics, però sobretot a la societat catalana decidir què i com volem parlar. Si no ho fem nosaltres, seran els espanyols en primera instància i els anglesos en segona que decidiran com ho hem de fer, com s’anomenen les nostres coses i fins i tot com ens hem de dir.
Us convido que escolteu el discurs del Dr. Joan Solà en aquest vídeo de VilawebTV. Penso que no us en penedireu, perquè durant els vint minuts que dura no hi ha ni una sola pellofa, tot és gra.
0 comentaris
 1. F. Xavier Simarro
  F. Xavier Simarro says:

  Aquesta és la clau: l'ús social de la llengua. Que sigui útil i necessària. Ja fa temps que es pot viure a Catalunya les vint-i-quatre hores del dia prescindint del català. Proveu a fer el contrari!. Però el problema no és pas la gent que parla en castellà a Catalunya, és la subtil sensació que no para d'augmentar, que el català esdevé prescindible, inútil, una molèstia, un tema políticament correcte, una quota de bona voluntat que els polítics han de respectar, però de fons, un tema que fa nosa i cal dissimular aquesta molèstia. El canvi de llengua que practiquen molts catalanoparlants davant del seu interlocutor és un aspecte també molt preocupant. És un suïcidi lingüístic ( crec que ho deia l'Enric Larreula ). El problema tampoc és el castellà que es parla als patis ( sóc mestre ). L'alumne no es troba el català al carrer quan surt de les aules. La llengua s'està fent invisible, residual, a nivell del dia a dia. Molts alumnes tenen la percepció que el català és una mena de mania dels seus professors i del sistema educatiu. La llengua pròpia de Catalunya està esdevenint una estrangera a la seva pròpia casa. Com a mestre d'escola i escriptor, és un tema que em provoca molta inquietud i un dolor personal. Dit això, cal seguirllegint i escoltant les barbaritats del tipus: el castellà està perseguit a Catalunya.

  Respon
 2. Ricard Garcia
  Ricard Garcia says:

  F.Xavier, estic d’acord amb el que dius de cap a cap. Entre altres raons perquè ara, a banda de les barbaritats que es diuen sobre la persecució del castellà a Catalunya, també hem d’aguantar l’ocupació del domicili que practiquen moltes empreses quan et truquen per vendre’t ves a saber què i t’exigeixen, sovint amb molt poca educació, que canviïs de llengua i parlis en espanyol “que es la lengua oficial de España”. Ni a casa no et volen deixar exercir els teus drets. Quin país de fireta que tenim!

  Respon
 3. Clara Esquena i Freixas
  Clara Esquena i Freixas says:

  Hola, Ricard, vaig escoltar el discurs del Dr. Solà i em vaig preguntar perquè no hi ha més espais al Parlament per a persones amb el seu coneixement. És molt esgotador sentir partits polítics de tots colors opinant sobre la llengua (dient autèntiques barbaritats) quan el que hauríem de fer és escoltar els erudits i especialistes com ell que parlen amb coneixement i serenitat, sense insultar ni faltar el respecte a ningú.

  Respon
 4. Ricard Garcia
  Ricard Garcia says:

  Sí, Clara, és molt esgotador. I més quan tot plegat et fa adonar que en molts i molts casos el coneixement i la saviesa no són elements prioritaris a l'hora d'emetre judicis.

  Respon

Escriu un comentari

Vols participar en la discussió?
Anima’t a participar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *