Shi Tao: Juny!

Tots els medis informatius es fan ressò del paripé de la flama olímpica per aquests mons de déu per a convocar-nos a la cerimònia de genuflexió quadriennal davant del televisor amb l’excusa dels jocs de la Xina. Mentrestant, però, el poeta xinès Shi Tao està complint una pena de 10 anys de presó acusat d’haver traït el règim xinès. El que Shi Tao havia fet, era donar la notícia, fora de la Xina, que el govern del seu país demanava silenci sobre els fets de Ti An Men quan s’acostava el quinzè aniversari de la matança. Ho va fer a través d’un e-mail enviat des d’un compte de correu electrònic de Yahoo, companyia que va revelar sense escrúpols la seva identitat al govern de la Xina.

El poema Juny de Shi Tao, traduït del xinès per Manel Ollé, rememora els fets de la plaça de Ti An Men:

Mai de la vida
aconseguiré esquivar el “juny”.
Juny: se m’hi va morir el cor
i se m’hi va morir el poema,
també l’estimada
hi va morir en un romàntic bassal de sang.

Juny: un sol abrusador m’esqueixa la pell
i revela l’abast veritable de la ferida.
Juny: el peix se’n va del mar de sang,
neda cap a un altre lloc on hivernar.
Juny: la terra es deforma i els rius baixen en silenci,
munts de cartes ja no troben per manera
d’arribar a mans dels morts.

Me’n he assabentat per aquest apunt de El pèndol de petites oscil·lacions i, encara que sigui una mica a destemps, em vull afegir a la campanya per la llibertat d’expressió a la Xina, de la qual n’hi ha més informació al PEN Català. També es pot escoltar el poema, de la veu del David Figueres, des d’aquest enllaç del seu Els dies i les dones.

0 comentaris
  1. Llorenç Carreres
    Llorenç Carreres says:

    El que succeeix a la Xina no solament és indignant, sinó inadmissible. El problema és que, d’aquí a 20 anys, probablement ens passarà la mà per la cara. Salvant les distàncies, hi veig paral·lelismes amb els jocs olímpics de Berlín. Vol dir, doncs, que quasi cent anys no hem après gairebé res. O molt poca cosa. Me passa que de cada dia detest una mica més l’esport, no tot, però sí moltes manifestacions que en diuen esportives. I després encara tenen la barra de dir que no s’ha de mesclar l’esport amb la política. El que no s’hauria de mesclar és l’esport amb els diners.Salut

    Respon

Escriu un comentari

Vols participar en la discussió?
Anima’t a participar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.