Terrazel, 20 anys!

Demà, 10 d’agost, farà 20 anys que es va representar el primer Terrazel. Abans però, el Rafael Capdevila, el Ramon Moix i tota una colla de gent que es movia al seu voltant havia estat treballant per trobar una idea que ajudés no només a revifar la Festa Major de Sant Llorenç d’Hortons, sinó també a aglutinar el major nombre de persones possible a l’entorn d’un projecte comú. I se’n van sortir amb la invenció d’un espectacle popular i alhora innovador. Popular perquè any rere any es pot representar gràcies a l’esforç de la gent del poble de totes les edats, i innovador perquè basant-se en la imatgeria dels espectacles de festa major tradicionals, posa damunt la taula els neguits i els problemes del món rural enfrontat al creixement desmesurat de la societat industrial.

De la primera empenta en van néixer tallers de música, de construcció de capgrossos i gegants, de dança, de vestuari o de pirotècnia que durant tot l’any reuneixen els més de cent participants directes en l’espectacle i pels quals van passant no només els adults, sinó sobretot els nens i nenes que han crescut amb el Terrazel com a acte central i significatiu de les seves festes majors.

El Terrazel comença amb el ball dels gegants de Sant Llorenç, la Mare Terra i el Sol, i tot seguit s’hi afegeixen els follets i la colla de capgrossos, que en lloc de representar personatges són al·legories dels paisatges del poble. Però aviat s’interromp la dansa perquè entren en escena els Llefres capitanejats pel Llengot, un drac ple de xemeneies, i ho contaminen tot de brutícia i fum. Per lluitar contra aquesta situació de desfeta del territori i defensar la Terra arribaran els Llambrants, al capdavant dels quals hi ha un personatge mític, l’Unicorn. Després d’una espectacular lluita de foc entre aquests dos peculiars exèrcits, es produeix el triomf de la Natura.

Abans de la lluita i com a ambaixador irresponsable de les forces del mal, es produeix la intervenció del Buscarrons, personatge cínic que convida tothom a fer calés al preu que sigui i sense tenir en compte ni l’entorn ni els altres. El Buscarrons, que se’n fot del mort i de qui el vetlla, aprofita el seu discurs per fer una repassada agra i crua de tot el que ha passat des de la seva intervenció de l’any passat i és per això que els seus comentaris carregats de sarcasme poden anar a caure no només sobre el govern, sinó també sobre qualsevol dels presents -alcalde inclòs- a la representació.

Encara que ja fa un munt d’anys que no hi visc a Sant Llorenç, encara m’hi sento lligat al Terrazel. Primer perquè en un primer moment vaig participar en la creació d’alguns dels textos de l’espectacle, i segon perquè tota una colla d’anys em va tocar posar les paraules i la veu al Buscarrons, un personatge alhora odiat i estimat de l’espectacle que em permetia estalviar-me durant unes bones estones això que en diem la correcció política i deixar anar pel broc gros i amb total impunitat tot allò que en l’àmbit de la cosa pública m’havia fet emprenyar durant l’any.

No sé què ens dirà demà el Buscarrons, però estic segur que una altra vegada serà un exercici de memòria prou higiènic del fer i desfer del darrer any, que no em negareu que ha donat prou temes perquè aquest personatge cínic i sorneguer vagi ben carregat de metralla.

Vint anys després del primer Terrazel, aquesta festa de carrer amb bestiari, gegants i capgrossos originals, amb música i amb foc, ja s’ha consolidat com l’acte més emblemàtic i representatiu de la Festa Major de Sant Llorenç d’Hortons. Per això i perquè hi és convidat tothom, us hi esperem demà 10 d’agost a les 11 del vespre a la confluència dels carrers Diputació i Major. Serà una vegada més, una nit plena de festa i de màgia.

0 comentaris

Escriu un comentari

Vols participar en la discussió?
Anima’t a participar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.