Triunfo

L’havia vist a vegades entre les carpetes de la M., la meva professora d’història a l’institut, o a les mans del R. i del R., dos amics més grans que jo. Però aquell dia, era el 16 d’abril de 1977, la curiositat va poder més que res i em vaig gastar les 50 pessetes que costava per comprar-me-la al quiosc de l’estació de Martorell.

Estaven passant masses coses, encara no feia ni una setmana que havia complert els 15 anys i s’acabava de legalitzar el Partit Comunista d’Espanya. Unes lletres negres amb una estrella de cinc puntes en lloc del punt de la i, sobre una plana totalment vermella, n’anunciaven el nom: Triunfo. D’aquell núm. 742 encara en guardo l’exemplar, com de tots els que van venir després. Per què des d’aquell moment la vaig comprar cada setmana fins al final. En aquell moment no sabia pas qui eren aquella gent (l’Eduardo Haro Tecglen, el Manuel Vázquez Montalbán, la Maria Aurèlia Capmany, l’Enrique Miret Magdalena i molts altres), però si que vaig entendre de seguida que la seva manera d’explicar el present no tenia res a veure amb el que sentia al Telediario de TVE.

Vaig descobrir tantes coses aquell any i els següents que he guardat la col·lecció incompleta de Triunfo com un petit tresor personal que testimonia moltes de les coses que vaig viure. I vet aquí que avui he descobert que Ediciones Pleyades i la Universidad de Salamanca han col·laborat per digitalitzar la col·lecció de Triunfo i que es pugui consultar a www.triunfodigital.com

Tot plegat pot ajudar a no oblidar el període fascinant de les dècades dels 60, 70 i 80 del segle XX. Al capdavall som tant la memòria que ens van llegar els avis com la nostra, i si hi ha alguna cosa a la qual estem obligats, és a transmetre-la als nostres fills. La memòria és una bona vacuna per afrontar el que hagi de venir.

0 comentaris

Escriu un comentari

Vols participar en la discussió?
Anima’t a participar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *