Una certa salvació, 2

No sé si parlem del mateix, no n’estic segur. En tot cas, Joan Carles, miraré d’explicar-me. La veritat és que quan sento a parlar de salvacions col·lectives em venen al cap solucions que em fan pensar en opcions polítiques o religioses que em fan venir esgarrifances. Quan he parlat d’una certa salvació ho he volgut fer amb paraules petites i una mica descregut del que deia, però fent referència a aquells moments que –si estem al cas- podem caçar al vol i donen sentit i significat profund a la nostra estada en aquest desconcert en el qual vivim.

M’ha costat molt i molt aprendre a navegar sense el càncer de la por, i més d’una vegada ha estat la percepció de la bellesa continguda en un instant de vida el que m’ha salvat de naufragar definitivament. És per això que ja fa molt de temps que dedico una bona part del meu temps i de la meva feina a intentar transmetre l’experiència del que no es veu de primer cop d’ull, a intentar donar veu al que sembla inefable i a entrenar la sensibilitat dels meus alumnes –d’aquells que hi estiguin disposats, és clar- perquè siguin capaços d’atrapar en ells les experiències il·luminadores que conté la natura, però també les arts i les ciències.

Potser si que aquesta és una forma individualista i fins i tot egoista –no ho rebutjo pas- de donar sentit al que som, però em sembla que només si cada individu es capaç de percebre allò que a ell –i no necessàriament als altres- l’explica i el significa en el magma del món, podrà ser prou generós per oferir-ho i que, de les seves experiències i la seva obra, els demés en facin o no l’ús que més els pugui ajudar. D’altra banda -tot i que no me’n desentenc- pel que fa a col·lectivitats i a la cosa pública m’he tornat, no ho amago pas, molt escèptic.

[Pintura: Paysage (1953) de Nicolas de Staël]

0 comentaris

Escriu un comentari

Vols participar en la discussió?
Anima’t a participar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.